Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor la energie și gaze

1 year ago 58

„PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze. Am redus nivelul plafonării tarifelor, am dublat volumele lunare de consum și am scăzut TVA de la 19 la 5%. În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, facturi corespunzătoare lunii ianuarie”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că măsura nu este adresată doar consumatorilor casnici, și și multor consumatori non-casnici, printre care școli, spitale și instituții de cultură

„De aceeași protecție vor beneficia școlile, spitalele, companiile de transport public, instituțiile de cultură, ONG-urile. Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor”, susține liderul PSD.

Mai mult decât atât, Ciolacu anunță că PSD vrea să impună un set de măsuri care să descurajeze comportamentul speculativ al firmelor de energie, fără însă să precizeze care ar fi acestea.

„În plus, propunem atât un set de #soluții pentru descurajarea comportamentului speculativ al firmelor din energie, cât și măsuri pe termen scurt și mediu pentru rezolvarea problemelor #structurale ale industriei noastre energetice. Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în ședința Coaliției, cu speranța că partenerii noștri vor înțelege rapid că soluțiile PSD sunt simple, eficiente și cu un impact minim asupra bugetului. Românii așteaptă de la noi #responsabilitate, nu certuri sterile și ieșiri filosofico-inutile pe la televizor”, a încheiat Ciolacu.

Știrea inițială

Coaliția PNL-PSD-UDMR discută chiar în aceste momente pe marginea noilor măsuri de sprijin pentru populație și firme pentru facturile la gaze și energie electrică.

Fără a avea garanțiile că exact așa va pune problema PSD în discuții, am aflat câteva lucruri despre cum dorește acest partid să fie modificată legea în vigoare privind schemele de sprijin. Înante de toate, trebuie spus că Partidul Social Democrat și-ar dori ca aceste măsuri să intre în vigoare la 1 februarie și să se aplice până la 1 mai

Consumatorii casnici

În cazul energiei electrice, PSD ar dori o plafonare a prețului final, cu TVA inclus (TVA pe care îl vrea redus la 5%, de la 19%), de 0,7 lei/kWh. Acum, prețul plafonat este de un leu/kWh. Suplimentar, tot în cazul energiei electrice, PSD ar dori o creștere a pragului de consum pentru care se compensează factura, la 500 kWh/lună, de la 330 kWh/lună, ca acum.

În cazul gazelor naturale, PSD ar dori o plafonare a prețului final, cu TVA inclus (TVA pe care îl vrea redus la 5%, de la 19%) la 0,30 lei/kWh. Acum el este de 0,37 lei/kWh.

La fel, suplimentar, tot în cazul gazelor, PSD ar dori creșterea pragului de consum, la 400 metri cubi/lună, până la care se aplică compensarea de 33% a prețului gazului-marfă din factură. Acum el este de maximum 250 de metri cubi/lună (aproximativ). De asemenea, procentul de compensație ar putea crește la 50%, de la cele 33% de acum

Consumatori non-casnici

Consumatori non-casnici mici și instituțiile esențiale ar urma să beneficieze și ei de plafonarea prețurilor la energie și gaze, la aceleași niveluri ca și pentru casnici, cele de mai sus, și să beneficieze și ei de TVA redus la 5%. Pe schema actuală, prețul pentru non-casnici nu este plafonat, lor si se compensează doar tarifele de rețea și taxele. De asemenea, ar putea fi instituit un mecanism de ajustare a prețurilor din contractele încheiate deja la prețuri mari (în sensul scăderii acestora), dar nu avem încă detalii.

Pentru consumatorii mari se instituie posibilitatea de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu producătorii.

Read Entire Article