Statele Unite au înregistrat un deficit comercial record în 2021, de peste un trilion de dolari

1 year ago 36

Pe ansamblul anului trecut, deficitul comercial a crescut la nivelul record de 1.080 miliarde de dolari, de la 893,5 miliarde de dolari în 2020, de asemenea un record, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului.

În decembrie, deficitul comercial a crescut cu 3%, la 101 miliarde de dolari, de la 98 miliarde de dolari în noiembrie, conform datelor preliminare. Este cea mai mare creştere lunară înregistrată vreodată.

Redresarea rapidă a economiei SUA, comparativ cu majoritatea ţărilor, în urma măsurilor masive de stimulare ale autorităţilor de la Washington, explică acest nivel record al deficitului comercial. Americanii îşi permit să cumpere tot mai multe mărfuri importate, şi o fac, apreciază analiştii. În schimb, cererea pentru exporturile SUA a încetinit deoarece alte ţări se redresează mai greu.

Pe măsură ce economia mondială îşi revine, deficitul comercial al SUA ar urma să se atenueze.

În decembrie, importurile SUA au crescut cu 2%, la 258,2 miliarde de dolari, în timp ce exporturile au urcat cu 1,4%, la 157,3 miliarde de dolari.

Datele privind deficitul comercial vin înaintea publicării, joi, a estimărilor privind creşterea economiei SUA în trimestrul patru din 2021.

Conform economiştilor, PIB-ul SUA a înregistrat probabil în ritm anual o creştere de 5,5% în trimestrul patru din 2021, după un avans de 2,3% în precedentele trei luni.

Economia SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 7%, cel mai rapid din 1984, după un declin de 3,5% în 2020, cea mai slabă performanţă din ultimii 74 de ani.

Read Entire Article