Potrivit unui anunț publicat marți, guvernul rus și banca centrală au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a crypto-monedelor.
Guvernul și banca centrală a Rusiei lucrează în prezent la un proiect de lege care va defini crypto-monedele ca un analog al monedelor mai degrabă decât active financiare digitale, care urmează să fie lansat în 18 Februarie.
Kommersant notează că tranzacțiile cu Bitcoin și deținerea de crypto-monede în Rusia nu sunt interzise. Totuși, acestea trebuie executate printr-un exchange licențiat în țară.
Raportul subliniază, de asemenea, că tranzacțiile cu crypto-monede de peste 600,000 de ruble (aproximativ $8,000) trebuie să fie declarate – în caz contrar ar putea fi considerată o faptă penală.
Această știre vine după luni de speculații despre modul în care guvernul rus va gestiona monedele digitale. Deși încă nu este clar ce va însemna această decizie pentru afaceri și cetățeni, țara pare să îmbrățișeze încet idea crypto-monedelor
În Ianuarie, Banca Centrală a Rusiei a publicat un raport care propune o interdicție generală a mineritului și tranzacționării monedelor digitale. În raport s-a menționat că sfera crypto reprezintă un risc față de suveranitatea financiară și ar putea ajuta oamenii în a scoate bani din economia națională. De asemenea, s-a avertizat că potențialele riscuri asociate crypto-monedelor sunt mult mai mari pentru piețele emergente, printre care și Rusia.
Citiți și: Rusia: Banca Centrală propune interzicerea mineritului și tranzacționării monedelor digitale
Cu toate acestea, Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că surplusul de energie electrică și personalul bine pregătit îi oferă Rusiei un avantaj competitiv în minarea de crypto-monede

Potrivit analiștilor, în primăvara anului 2021, prețul energiei electrice în Rusia era de $0,06 per kilowatt-oră pentru uzul casnic și $0,08 pentru afaceri. Pentru a compara, în Franța, 1 kWh de electricitate costă $0,2 pentru gospodării și $0,14 pentru afaceri, ceea ce este de patru ori mai scump decât în Rusia.