Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe NATO la noi în țară. Două treimi consideră că invazia ar fi ilegitimă

1 year ago 58

Sondajul arată că românii au încredere mai mare în premierul Nicolae Ciucă decât în preşedintele Klaus Iohannis când sunt întrebaţi despre gestionarea unei crize generate de o eventuală invazie a Rusiei, scrie News.ro.

Sondajul a fost realizat de centrul Avangarde în perioada: 21 – 23 ianuarie 2022, în contextul tensiunilor crescânde de la graniţa Ucrainei, unde Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi. Kremlinul a cerut NATO să îşi retragă trupele din România şi Bulgaria şi să se angajeze că nu se va extinde în estul Europei.

La întrebarea ”Dumneavoastră personal credeţi că Rusia va invada Ucraina?”, 42% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 29% au dat un răspuns negativ, iar 27% nu au  putut aprecia, în timp ce 2% nu au răspuns.

43 % dintre cei chestionaţi cred că dacă Rusia va invada Ucraina, un eventual război riscă să se extindă în Europa, iar 36% cred că rămâne un conflict între cele două ţări, 21% nu pot aprecia.

De asemenea, 65% nu consideră legitimă o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina, 10% o consideră legitimă, 23% nu pot aprecia, iar 2% nu răspund.

43% consideră că, dacă Rusia invadează Ucraina, NATO ar trebui să intervină, iar 33% dintre repondenţi consideră că NATO nu ar trebui să intervină militar.

64% dintre subiecţi cred că Rusia este o ameninţare la adresa României în contextul tensiunilor din Ucraina, în timp ce 21% nu o consideră o ameninţare.

Peste 50% se declară de acord cu intenţia SUA şi Franţei de a trimite trupe suplimentare în România, în timp ce 18% nu sunt de acord.

La întrebarea ”Credeţi că NATO ar trebui să-şi suplimenteze trupele în Europa de Est pe fondul tensiunilor de la graniţa Ucrainei?”, 56% au răspuns afirmativ, iar 19% au răspuns negativ, în timp ce 26% nu pot aprecia.

O treime dintre cei chestionaţi, 33%, au încredere că preşedintele Klaus Iohannis ar gestiona corect situaţia de criză dacă Rusia invadează Ucraina, iar 46% consideră contrariul.

Procentul celor care cred că Guvernul Ciucă ar gestiona corect situaţia de criză dacă Rusia invadează Ucraina este mai mare, de 40%, iar al celor care nu au încredere în capacitatea Guvernului Ciucă de a gestiona o astfel de situaţie este 39%.

Sondajul Avangarde la comanda G4media a fost realizat în perioada: 21.01 – 23.01.2022, pe 701 subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României, prin metoda interviurilor telefonice şi are o marjă de eroare de 3,9% pentru nivel de încredere de 95%.

Read Entire Article