Prognoză ACEA: Creștere cu 7,9% a vânzărilor de mașini în Europa în 2021

1 year ago 137

Chiar dacă estimarea ACEA se va transforma în realitate, creșterea cu 7,9% din 2022 ar duce piața cu aproape 20% sub nivelul din 2019, ultimul an neafectat de pandemie sau criza semiconductorilor.

Asociația care îi reprezintă pe cei mai mari 16 constructori auto din Europa a subliniat că avansul de 7,9% din acest an vine după un an 2021 foarte slab, când piaţa auto europeană a înregistrat un declin de 2,4% şi au fost înmatriculate doar 9,7 milioane de autoturisme.

„În condiţiile în care aprovizionarea cu semiconductori ar urma să se stabilizeze în 2022, ACEA prognozează că înmatriculările de autoturisme în UE vor reveni pe creştere în acest an, ajungând la 10,5 milioane de unităţi”, notează oficialii ACEA.

ACEA subliniază că este urgent ca UE să îşi reducă dependenţa de furnizorii externi de semiconductori astfel încât să evite pe viitor pagubele provocate unor industrii strategii. De asemenea, ACEA a atras atenţia asupra faptului că, deşi în prezent vehiculele electrice reprezintă aproape o cincime dintre noile autoturisme vândute în UE, ritmul de extindere a infrastructurii de încărcare este unul lent.

„Vânzările de automobile electrice au crescut de peste zece ori între 2017 şi 2021 în timp ce numărul staţiilor publice de încărcare din UE a crescut cu mai puţin de 2,5 ori, în această perioadă. Dacă situaţia nu va fi rezolvată urgent prin introducerea unor ţinte mai ambiţioase pentru toate statele membre UE, vom ajunge la un impas foarte curând”, consideră preşedintele ACEA, Oliver Zipse.

Raportul ACEA vine în aceeaşi zi în care Comisia Europeană ar urma să prezinte o iniţiativă denumită „European Chips Act”, destinată să promoveze activităţile de cercetare şi producţie de semiconductori în Europa şi reducerii dependenţei de o singură ţară sau regiune.

Read Entire Article