Primele scoruri ESG la BVB pentru Antibiotice, BRD, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Teraplast, Transgaz

1 year ago 47

„Astăzi marcăm o etapă importantă în proiectul pe care Bursa de Valori Bucureşti l-a iniţiat încă din 2020 legat de scorurile ESG. De ce acest proiect, de ce această iniţiativă? Pentru că ne dorim ca Bursa de Valori Bucureşti să nu-şi piardă din competitivitate în condiţiile în care observăm un trend la nivel mondial în care criteriile acestea de environmental, social and corporate governance contează din ce în ce mai mult în deciziile de investiţii pe care investitorii le fac şi mă refer aici la investitori străini de nivel global dar aceste criterii sunt din ce în ce mai prezente şi aceste mecanisme sunt prezente şi în rândul investitorilor care investesc pe piaţa locală. Atât investitori locali cât şi investitori străini. Aproximativ o treime din activele care sunt administrate la nivel global iau în considerare criteriile ESG ceea ce înseamnă că a depăşit 35 de trilioane de dolari în total. Acestea sunt activele care iau în considerare criteriile ESG. De asemenea, au apărut şi strategii care investesc exclusiv în criterii ESG aceste strategii fiind în valoare în momentul de faţă de 2,2 trilioane de dolari. Din această cauză cred că evident pentru toată lumea că aceste finanţări verzi sunt din ce în ce mai importante. Din această cauză Bursa a iniţiat acest proiect împreună cu partenerii de la Sustainlytics în anul 2020 prin care încercăm să avem aceste scoruri disponibile pentru investitori pentru toate companiile listate pe Bursa de Valori Bucureşti. Acest proiect a fost iniţiat în 2020. Avem deja două ture de calcul de scoruri şi astăzi am ajuns în momentul în care vom avea publice primele scori ESG pe site-ul BVB www.bvbresearch.ro. Vor fi publice scorurile a 8 companii pe care aş vrea să le şi nominalizez Antibiotice Iaşi, BRD Group Societe General, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Teraplast, Transgaz şi Bursa de Valori Bucureşti”, a spus Adrian Tănase cu ocazia lansării primelor scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piaţa de capital locală, scrie Agerpres.

El a precizat că scorurile sunt calculate pentru toate companiile, dar pe bază voluntară în momentul în care companiile agreează ca aceste scoruri să fie disponibile investitorilor în momentul acela sunt publicate pe www.bvbresearch.ro.

„Este un demers foarte important, care se află într-o etapă foarte importantă. Adică am început să ne atingem scopul acestui demers prin care vrem să facem disponibile aceste scoruri către comunitatea de investitori şi sperăm ca în următoarea perioadă, în următoarele luni, trimestre, să avem din ce în ce mai multe scoruri disponibile, să avem din ce în ce mai multe companii care să agreeze ca aceste scoruri să fie făcute publice. Pot să vă zic că exerciţiul acesta de a avea un raport ESG foarte bun nu este un exerciţiu simplu. Este un exerciţiu foarte complex în care emitenţii trebuie să depună un anumit efort să avem şi demersuri prin care încercăm să oferim o anumită ghidare a emitenţilor în ceea ce priveşte scorurile ESG. Va fi disponibil şi un material pe care îl vom face împreună cu partenerii de la BERD, avem anumite parteneriate şi cu ARIR în acest demers prin care încercăm să oferim aceste ghidări emitenţilor în ceea ce priveşte raportările lor financiare”, a afirmat Adrian Tănase.

Read Entire Article