Portofel digital pentru criptomonede – ghid pentru incepatori

2 years ago 51

Un portofel digital pentru criptomonede este un program software care stocheaza chei private si publice si interactioneaza cu diferite blockchain-uri pentru a permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca criptomonede. Daca doriti sa primiti sau sa trimiteti Bitcoin cat si alta criptomoneda, veti avea nevoie de un portofel digital pentru criptomonede.

Cum functioneaza?

Milioane de oameni folosesc portofele digitale pentru criptomonede, dar exista o neintelegere considerabila cu privire la modul cum functioneaza. Spre deosebire de portofelele traditionale, cele digitale nu stocheaza moneda. De fapt criptomonedele sunt stocate intr-o singura locatie sau exista oriunde in orice forma fizica. Tot ceea ce exista sunt inregistrari ale tranzactiilor stocate pe blockchain.

Portofelele digitale pentru criptomonede sunt programe software ce stocheaza cheile dumneavoastre publice si private si interactioneaza cu diferite blockchain-uri, astfel incat utilizatorii sa isi poata monitoriza soldul si sa efectueze o serie de alte operatiuni. Atunci cand o persoana iti trimite Bitcoin sau orice alt tip de moneda digitala, aceasta semneaza in mod esential propritatea asupra monedelor digitale catre adresa portofelului tau digital. Pentru a putea cheltui acele criptomonede si a debloca fondurile, cheia privata stocata in portofelul vostru digital trebuie sa se potriveasca cu adresa publica careia i se atribuie moneda. Daca cheile publice si private se potrivesc, soldul celui care primeste va creste, iar soldul celui care trimite va scadea. Nu exista un schimb real de criptomonede. Tranzactia este vizibila doar printr-o inregistrare pe blockchain si prin schimbarea soldului in portofelul vostru digital.

Tipuri diferite de portofele digitale pentru criptomonede.

Exista mai multe tipuri de portofele digitale ce ofera diferite modalitati de a stoca si a accesta moneda voastra digitala. Portofelele pot fi impartite in trei categorii distincte – software, hardware si hartie. Portofelele software pot fi, desktop, mobile sau online.

Portofelele hardware, difera fata de cele software prin faptul ca stocheaza cheile private ale unui utilizator pe un dispozitiv hardware cum ar fi un USB. Desi portofelele digitale hardware pot face tranzactii online, acestea sunt stocate offline, ceea ce confera o securitate sporita. Portofelele hardware pot fi compatibile cu mai multe interfete web si pot suporta diferite criptomonede. Mai mult realizarea unei tranzactii este mult mai usoara. Utilizatorii pur si simplu se conecteaza la orice computer sau dispozitiv cu internet, introduc un cod PIN si confirma tranzactia. Portofelele hardware va permit sa tranzactionati cu usurinta, pastrand in acelai timp criptomonedele voastre offline si departe de pericol.

Portofele de hartie, sunt usor de utilizat si ofera un nivel ridicat de securitate. In tmp ce termenul de portofel de hartie se poate referi pur si simplu la o copie fizica sau tiparita a cheilor voastre publice sau private, se poate referii si la o bucata de software care este utilizata pentru a genera in siguranta o pereche de chei care sunt apoi tiparite. Utilizarea unui portofel de hartie este relativ simplu. Transferul criptomonedelor in portofelul vostru de hartie se realizeaza prin transferul de fonduri din portofelul software catre adresa publica afisata pe portofelul vostru de hartie. Alternativ daca doriti sa cheltuiti sau sa retrageti criptomoneda, tot ce trbuie sa faceti este sa inversati tranzactia. Acest proces denumit adesea „maturare”, poate fi realizat manual prin introducerea cheilor private sau prin scanarea codului QR de pe portofelul de hartie.

Sunt portofelele digitale sigure?

Portofelele digitale sunt sigure in diferite grade. Nivelul de securitate depinde de tipul de portofel pe care il utilizati (desktop, online, mobile, hardware sau hartie) si de furnizorul de servicii. Un server web este un mediu intrisec mai riscant pentru a va mentine criptomoneda in comparatie cu cele offline. Portofelele online pot expune utilizatorii la posibile vulnerabilitati pe platforma, care pot fi exploatate de hackeri pentru a va fura fondurile. Portofelele offline pe de alta parte nu pot fi piratate deoarece nu sunt conectate la o retea si nu se bazeaza pe p terta parte pentru securitate.

Desi portofelele online s-au dovedit a fi cele mai vulnerabile si predispuse la atacuri de hacking, trebuie aplicate si rspectate anumite regulii de securitate atunci cand utilizati orice fel de portofel. Amintiti-va ca indiferent de portofelul utilizat, pierderea cheilor private va duce la pierderea fondurilor. In mod similar, daca portofelul vostru este piratat sau trimiteti fondurile unui escroc, tranzactia nu poate fi inversata si nici nu va puteti recupera fondurile. Trebuie sa luati masuri de precautie si sa fiti foarte atenti!

Backup la portofel.

Stocati numai cantitati mici de criptomoneda online, pe PC sau pe mobil si pastrati fondurile pe un mediu de inalta securitate. Optiunile de stocare offline pentru backup, pe hartie sau USB va vor proteja impotriva defectiunilor computerului si va vor ajuta sa va recuperati portofelul in cazul in care aceasta este pierdut sau furat. Cu toate acestea nu va vor proteja impotriva hackerilor dornici sa va accese fondurile. Realitatea este ca utilizand un portofel online va supuneti unor riscuri inerente.

Actualizari software.

Pastrati software-ul actualizat , astfel sa aveti la dispozitie cele mai recente imbunatatiri de securitate. Ar trebuii sa actualizati nu numai portofelul online cat si cel de pe computer sau mobil.

Securitate suplimentara. Cu cat aveti mai multe masuri de siguranta cu atat mai bine. Setarea parolelor lungi si complexe este un bun inceput. Utilizati portofele care au o buna reputatie si folosesc niveluri de securitate suplimentara. Utilizati autentificarea in doi pasi si un cod PIN de fiecare data cand se deschide aplicatia portofelului. Setati ca de fiecare data atunci cand se trimit fonduri sa se poata folosii de asemenea autentificarea in doi pasi.

Exista taxe pentru tranzactie?

Nu exista un raspuns direct aici. In general, taxele de tranzactie reprezinta o mica parte din comisioanele bancare traditionale. Uneori trebuie platite anumite taxe pentru diferite tipuri de taxe catre minerii din retea ca taxa de procesare.  De asemenea este posibil sa va setati propria taxa. In unele cazuri daca setati o taxa mica, durata de procesare poate dura si pana la cateva zile.

Daca aveti nevoie ca tranzactia sa fie rapida aveti nevoie sa mariti taxa de tranzactie. Pentru ca aceasta sa aiba prioritate si sa fie procesata rapid. Indiferent de portofelul pe care il utilizati, nu trebuie sa va faceti griji de taxele de tranzactie. Veti platii taxe minuscule, va puteti alege propria taxa sau ne veti platii deloc. O imbuatatire reala fata de ce era in trecut.

Sunt portofelele digitale pentru criptomonede anonime?

Intr-un fel da, dar nu chiar. Portofelele digitale sunt pseudoanonime. Desi portofelele nu sunt legate de identitatea reala a unui utilizator, toate tranzactiile sunt stocate public si permanent pe blockchain. Numele vostru sau adresa personala nu vor fi acolo, dar date despre adresa portofeluilui vor fi publice. Exista eforturi petru a face anonimatul si confidetialitatea mult mai usor de realizat si sigur.

Daca aveti intrebari in legatura cu portofelele digitale pentru criptomonede nu ezitat sa ne lasati un comentariu!

Read Entire Article