Nicu Marcu, șeful ASF, prima reacție după deshiderea falimentului City Insurance: O confirmare… FGA a plătit deja peste 7.300 de dosare. Dacă nu am fi intervenit, daunele se plăteau abia la 90 de zile din acest moment

1 year ago 66

City Insurance, fost lider al pieței asigurărilor, este oficial în faliment, a decis Tribunalul București.

AICI toate detalii și efectele deciziei de astăzi

La solicitarea Economica, președintele ASF, Nicu Marcu, a răspuns la trei întrebări privind acest eveniment. Redăm mai jos scurtul interviu.

Cum comentati decizia Tribunalului Bucuresti, de declarare a falimentului City Insurance?

Președintele ASF Nicu Marcu: “Instanța – prin decizia sa – arată de fapt ccu claritate corectitudinea deciziei de retragere a autorizației de funcționare a companiei City Insurance luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul unei îndelungi și asidue activități de control. Eu am anunțat în repetate rânduri că Autoritatea  acționează fără milă în privința celor care încalcă legile, în particular în cazul acestei companii care a încălcat reglementările și nu și-a respectat consumatorii.

Ce se întâmplă cu sesizările transmise către alte autorități ale statului?

NM: “După cum bine știți, eu nu comentez activitate altor organe sau instituții ale statului. Există în lucru la DIICOT  un dosar  care vizează încălcarea legii de către această companie. Eu subliniez că actiunea de control desfăurată de Autoritate la City a fost una extrem de laborioasă și de dificilă. ASF a depus multe eforturi pentru a obține dovezile care au fundamentat toate deciziile luate de Consiliul ASF în privința City Insurance. Prin retragerea autorizației de funcționare  a acestui asigurator ASF a acționat pentru readucerea echilibrului într-o piață a RCA în care practicile nelegale au produs dezechilibre semnificative.

Eu am declarat de multe ori de la numirea mea în funcția de Pre;edinte al ASF că vreau să readucem la normalitate starea de respectare a legii de către toate companiile din toate piețele pe care le supraveghează ASF. Împreună cu echipa care a coordonat controlul la City am depus toate eforturile să aducem adevărul la suprafață și să penalizăm încălcarea legislației.”

Ce a făcut Autoritatea pentru protejarea asiguraților RCA la City?

NM: “Este deja știut – iar dumneavoastră ați relatat cu multe detalii și lămuriri – că Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva acestui asigurator. Dar acest lucru vizat societatea. Cu privire la protecția consumatorilor, la cererea ASF, Guvernul a emis o Ordonanță prin care Fondul de Garantare a Asiguraților a primit cadrul legal pentru a începe să efectueze plăți încă din toamna lui 2021. Este bine că am reușit să venim în sprijinul deținătorilor de polițe RCA emise de acest asigurator. Dacă nu am fi intervenit astfel, daunele ar fi urmat să fie plătite abia la pronunțarea falimentului City de către instanță, probabil peste o perioadă lungă de timp. Datorită inițiativei ASF și a Guvernului,  FGA a efectuat deja plăți în valoare de peste 53 de milioane de lei pentru 7667 de dosare de daună și cereri de restituire.”

Read Entire Article