Ministrul Transporturilor vrea proceduri mai flexibile la achizițiile publice, prin care să elimine un „soi de șantaj” al constructorilor

1 year ago 61

„Îmi doresc să lucrez la tot cadrul legislativ legat de achiziții publice. Orice modificare pe care am putea să o facem trebuie să fie în acord cu Comisia Europeană”, a subliniat Grindeanu.

Acesta a vorbit despre modificări în contextul întârzierilor și blocajelor de pe contractele în derulare ale Ministerului Transporturilor, dar și ale autorităților locale.

Mai exact, Grindeanu a menționat un soi de șantaț pe care companiile îl fac asupra beneficiarului, după ce se câștigă un proiect. El a dat ca exemplu proiectul modernizării Centurii de Sud a Timișoarei, cu un stadiu de realizare de sub 50%. „După contractul cu noi, trebuiau să termine în martie, au depus prelungiri până în decembrie”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că unii constructori se gândesc că un ministru, director general sau primar nu ajunge să rezilieze un contract pentru că știu că reluarea licitațiilor ar întârzia și mai mult proiectul. „Dacă ne-am apuca să reziliem contractul pentru centura sud, lucrările se vor opri, mai durează un an și ceva să avem un câștigător, iar unii constructori știu acest lucru, de aceea vă spun că există un soi de șantaj”, a detaliat Grindeanu.

Vicepremierul a adăugat că se caută răspunsuri legale, pentru eliminarea acestui „soi de șantaj”. „Se lucrează la acest lucru, în acord cu reglementările europene. Îmi doresc o procedură mai flexibilă, care să asigure transparență, să respecte regulile CE și să nu dea loc la interpretări”, a conchis ministrul Transporturilor.

Read Entire Article