Măsurile propuse de PSD pentru scăderea facturilor la gaze și electricitate. Cîțu se opune reducerii TVA

1 year ago 52

PSD a anunțat că a pregătit un pachet de măsuri menite să scadă facturile românilor la electricitate și gaze. Social democrații propun scăderea TVA-ului și creșterea plafonului de consum care ar duce implicit la compensarea facturilor la energie.

Banii necesari vor veni, spun social-democrații, din supra-taxarea companiilor din energie și din dividendele plătite de aceștia la bugetul de stat.

De partea cealaltă, Florin Cîțu respinge ideea reducerii TVA-ului și pledează ca reducerile de taxe să se aplice unitar pentru toată economia. 

”Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, pentru că atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit unui anumit sector, versus alte sectoare şi eu nu sunt de acord”, a spus Cîţu, luni, la Parlament.

PSD propune reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze. De asemenea, social -democrații vor reducerea TVA de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici de la 1 februarie la energie electrică și gaze 

Măsuri pentru consumatorul casnic:

plafonarea prețurilor la energie și gaze la un nivel mult mai mic decât cel existent – cu până la 46% ( aprox 42% la gaz și 45.05% la energie) (până la 1 mai 2022); TVA redus la 5% plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA redus la 5% plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5% Plafonul de consum lunar pentru consumatorii casnici va fi majorat: pentru energie electrică: 500 kwh/lună pentru gaz: 400 mc/lună

Măsuri pentru IMM-uri: 

Pentru IMM-uri, infrastructură critică (CFR; metrou etc), instituții publice (școli, spitale, etc) se aplică o plafonare a prețurilor și TVA 5%; iar pentru cele care au deja contracte noi de 10 ori mai mari se vor restructura în termen de 60 de zile la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15% peste prețul pieței la termen la 31.12.2022 (așa cum este ea valabilă la data de 15 ianuarie 2022). Plafonarea prețurilor finale la energia electrică la 0,700 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%) Plafonarea prețurilor finale la gaze la 0,300 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%)

Măsuri pentru companiile mari:

se încheie contracte bilaterale în termen de 60 de zile. instituirea unei proceduri de contestare care să conducă la suspendarea plăților datorate de consumator până la decizia asupra contestației. toate facturile greșite se stornează și se recalculează se interzice debranșarea consumatorilor pe perioada stării de alertă se aplică marje comerciale pe lanț pentru descurajarea speculei. PSD va propune în coaliție ca măsurile să se aplice de la 1 februarie, pentru a include şi consumul din luna ianuarie, astfel încât ”toţi consumatorii casnici precum şi instituţiile publice, IMM-uri, companii, să beneficieze de scăderi substanţiale la facturile la energie şi gaze”

Impactul bugetar estimat de PSD este de 6 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți dintr-un Fond care va fi alimentat din dividentele și supraimpozitarea companiilor din energie. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Read Entire Article