Incertitudinea legată de Omicron va reduce creşterea PIB în economiile avansate cu 0,3 puncte procentuale, în T1 – Euler Hermes

1 year ago 69

În acest context, economiile avansate vor continua să genereze mai mult de jumătate din creşterea PIB-ului global (cu +2,2 pp în 2022 şi +1,6 pp în 2023), în timp ce pieţele emergente vor rămâne în urmă, pentru prima dată de la criza financiară globală. Astfel, prognoza analiştilor privind PIB-ul pentru anul 2022 rămâne neschimbată, zona euro şi SUA înregistrând creşteri de 4,1%, respectiv de 3,9%, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte rata de creştere a Chinei, aceasta va ajunge la un plus de 5,2%, în acest an, însă va avea contribuţia cea mai mică la creşterea PIB-ului global din 2015, cu excepţia anului 2020, când contribuţia a fost de doar 0,9 puncte procentuale.

De asemenea, analiştii Euler Hermes se aşteaptă ca PIB-ul real din ţările emergente ale Europei să crească, în 2022, cu 3,3% şi cu 3,4%, în 2023, după un salt de 5,6%, în 2021.

„Valul patru al crizei generate de virusul SARS-CoV-2 a lovit Europa în trimestrul patru şi continuă încă în Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Turcia şi Rusia. Cu toate acestea, măsurile de prevenţie şi protecţie împotriva Covid-19 rămân moderate, fiind mai puţin stricte decât în timpul valurilor anterioare”, notează specialiştii.

Potrivit sursei citate, în cazul inflaţiei, aceasta este de aşteptat să atingă vârful în primul trimestru din 2022, iar leul românesc şi forintul maghiar ar putea fi afectate parţial de practicile restrictive ale băncilor naţionale.

„Sprijinul politic va fi eliminat treptat, deşi economiile care înregistrează datorii moderate (de exemplu Cehia, Polonia, Slovacia, Rusia) pot continua, dacă şi după cum este necesar. Forintul maghiar şi zlotul polonez au fost monedele care au scăzut cel mai mult faţă de euro, fiind afectate de tensiunile din relaţia cu UE. Cu toate acestea, curbele forward indică deprecieri timide în 2022, care ar putea fi mai mari în Ungaria şi România decât în Polonia şi Cehia. În ansamblu, băncile centrale au fost proactive în creşterea ratelor dobânzilor şi combaterea inflaţiei. În acelaşi timp, membrii UE vor beneficia de finanţare NGEU, cu un impact de +0,25 pp asupra creşterii anuale a PIB-ului real în perioada 2022 – 2023. În Europa emergentă, majoritatea ţărilor vor înregistra excedente de cont curent sau deficite mici, cu excepţia României”, se menţionează în analiza Euler Hermes.

În viziunea lui Mihai Chipirliu, CFA risk director Euler Hermes România, în ultimele luni din 2021, economia a recuperat din avântul pierdut în trimestrul anterior, revenind spre o creştere anuală a PIB-ului de aproximativ 7%, în linie cu prognozele anterioare. Cu toate acestea, analistul cataloghează drept „surprinzătoare” inflaţia care a apărut brusc.

În ceea ce priveşte comerţul global, previziunile sunt că acesta va fi perturbat de blocajele forţei de muncă şi ale lanţului de aprovizionare, amplificate de omicron şi va înregistra un volum în creştere cu 5,4% în 2022, respectiv cu 4,0% în 2023.

În ciuda puterii reale de cumpărare negative, economiile în exces ale gospodăriilor vor continua să susţină consumul în perioada 2022 – 2023, în special în Europa. În faţa noilor focare şi variante Covid-19, cererea reţinută care s-a transformat în consum suplimentar a atins 20 de miliarde euro în Italia (+1,2 puncte procentuale din PIB) şi 5,4 miliarde euro în Ţările de Jos (+0,8 puncte procentuale din PIB) în 2021. În Franţa, Belgia şi Germania, ridicarea restricţiilor în timpul verii a sporit PIB-ul cu aproximativ +0,5 pp. În timp ce rata de economisire a atins nivelul de dinaintea crizei în SUA la sfârşitul anului 2021, aceasta rămâne cu +6 puncte procentuale peste rata de 19% din UE”, precizează compania.

Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor şi un specialist recunoscut în domeniile acoperirii şi asigurării creditelor. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de ţări şi are 5.800 de angajaţi. În 2020, tranzacţii globale ale companiei au reprezentat 824 miliarde de euro. Euler Hermes este membru cu drepturi depline al Grupului Allianz.

Read Entire Article