Germania trimite 350 de militari în Lituania în cadrul unei misiuni NATO

1 year ago 45

„Armata germană trimite 350 de soldaţi suplimentari grupului de luptă din Lituania”, a declarat Christine Lambrecht în timpul unei deplasări la Münster, în nordul Germaniei. Vom întări astfel contribuţia noastră în termeni de forţe pe flancul estic al NATO şi vom trimite un semnal clar de determinare aliaţilor noştri”, a adăugat ea, dând asigurări că pe Germania „se poate conta”.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat duminică într-un interviu acordat ARD că Germania este gata să trimită trupe suplimentare în ţările baltice.

Germania conduce o operaţiune a NATO în Lituania, unde au fost desfăşuraţi 500 de soldaţi germani.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusaukas, a apreciat la rândul său că trimiterea acestor trupe suplimentare constituie „un semnal important de atenţie acordată regiunii noastre”. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin se gândea să divizeze alianţa dând ultimatumuri, această decizie arată că NATO rămâne o organizaţie bazată pe solidaritate”, a declarat el.

Ministrul lituanian a estimat că este vorba de „o reacţie adecvată la comportamentul Rusiei lângă frontierele Ucrainei şi în Belarus”, adăugând că nu a mai existat „o astfel de concentrare de trupe în timpul perioadei post-sovietice”.

Armata lituaniană a anunţat luni că a ridicat gradul de alertă, înainte de exerciţii militare prevăzute să aibă loc în Belarus, aliatul Rusiei, împreună cu trupe ruse.

Acest anunţ intervine în contextul temerilor crescânde că Rusia se pregăteşte să invadeze Ucraina, Occidentul acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin de comasarea a peste 100.000 de soldaţi la frontiera dintre cele două ţări. Rusia neagă că ar avea intenţia de a invada ţara vecină, însă i-a cerut Occidentului importante garanţii de securitate, în special că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Olaf Scholz, criticat în Germania şi în străinătate pentru presupusă complezenţă la adresa Moscovei, se afla luni la Washington, pentru prima sa întrevedere cu preşedintele american Joe Biden. Săptămâna aceasta, el va avea de asemenea întrevederi cu liderii ţărilor baltice şi se va deplasa în Ucraina şi în Rusia săptămâna viitoare.

Sursa foto: Wikipedia

Read Entire Article