Fondul suveran al Norvegiei a realizat anul trecut un câștig de 177 de miliarde de dolari, al doilea cel mai mare din istoria sa

1 year ago 72

Anul trecut, câştigurile fondului s-au ridicat la 1.580 de miliarde de coroane norvegiene (177 de miliarde de dolari). Este al doilea cel mai ridicat câştig din istoria Fondului, după cel de 1.690 de miliarde de coroane norvegiene din 2019.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.300 de miliarde de dolari. Transformat în 1998 în Fond suveran de investiţii, el investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

„Rezultatele bune sunt datorate, în principal, evoluţiilor solide de pe pieţele bursiere pe parcursul anului trecut. Au existat randamente bune în toate sectoarele dar investiţiile în sectorul tehnologiei şi în cel financiar au avut în mod special evoluţii bune”, a afirmat directorul general Nicolai Tangen (foto).

Acesta a avertizat că în continuare se aşteaptă la un câştig mai redus, din cauza efectelor inflaţiei şi a evoluţiilor geopolitice.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei are participaţii în aproximativ 9.100 de companii pe plan global, deţinând 1,4% din toate acţiunile listate. De asemenea, instituţia investeşte în obligaţiuni, în imobiliare şi în proiecte de energie regenerabilă.

Sursa foto: Nbim.no

Read Entire Article