Final. Care sunt plafoanele de consum de gaze pentru care clienții casnici pot primi facturi compensate

1 year ago 262

Ce știam deja și a rămas în forma finală a OUG: Pentru populație, indiferent de consum, prețul maxim al gazelor pentru consumul din lunile februarie și martie este de 0,31 lei/kWh, cu toate taxele incluse din care prețul final al componentei gazului-marfă este de 0,20 de lei/kWh.

În afara de această plafonare a prețului, clienții casnici vor beneficia în februarie și martie și de compensarea facturii. Compensația care se acordă este de până la 40% din prețul gazului-marfă din factură (fără tarifele de rețea și taxe). Compensația se acordă doar dacă clientul se încadrează în niște limite de consum.

După mai multe discuții și chiar o ședință-fulger a Guvenului pentru a corecta unele erori din Ordonanța care abia fusese aprobată, au apărut noile praguri pentru compensare.

Astfel, va primi compensația cine consumă, în februarie, cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh). Cum nu s-au emis reglementări suplimentare, înțelegem că prețul minim sub care nu se compoensează a rămas de 0,125 lei/kWh, preț doar al gazului marfă, fără tarife de rețea și taxe.

Prevederile se aplică doar consumului din lunile februarie și martie 2022.

Read Entire Article