Criza din Kazahstan – Contractul de Securitate Colectivă și Acordul de Menținere a Păcii au devenit baza legală pentru desfășurarea pe termen scurt a misiunii, anunţă MAE RK

1 year ago 72

Începând cu 13 ianuarie, pe baza cererii oficiale a Kazahstanului și în conformitate cu documentele semnate de toate țările CSTO a început retragerea treptată a contingentului de menținere a păcii CSTO. Toți pacificatorii care au venit la noi, după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea, se întorc în țările lor. Directorul Departamentului pentru Integrare Eurasiatică al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Kazahstan, Dl Alexandr Sinyagovsky, în cadrul unui briefing de la Centrul de Competente, a subliniat că forțele colective ale CSTO pentru prima dată în 30 de ani de la data semnării Contractului au fost implicate intr-o misiune.

„Documentele Organizației au devenit baza legală pentru amplasarea pe termen scurt a misiunii. În primul rând, acestea sunt Contractul de securitate colectivă din 15 mai 1992 și Acordul de menținere a păcii din 6 octombrie 2007, precum și mesajul Președintelui Republicii Kazahstan.

Articolul al patrulea din Contractul de securitate colectivă prevede clar urmatoarele: „Dacă unul dintre statele participante este supus unei agresiuni (atac armat care amenință securitatea, stabilitatea, integritatea teritorială și suveranitatea), atunci acest lucru va fi considerat de către statele participante drept agresiune împotriva
tuturor statelor participante la acest Contract. În cazul unor astfel de acțiuni, toate celelalte state, la cererea participantului, îi vor acorda imediat asistența necesară, inclusiv militară…”.

De asemenea, au fost folosite și prevederile documentelor organizației adoptate în anul 2010: Regulamentul privind procedura de răspuns a CSTO la situațiile de criză și Regulamentul privind procedura de adoptare și punere în aplicare a deciziilor colective privind utilizarea forțelor și mijloacelor sistemului de securitate colectivă CSTO.

Astfel, în conformitate cu pct. 3.2 din Regulamentul privind procedura de răspuns la situații de criză, șefii statelor CSTO, pe baza unei cereri oficiale din partea unuia sau a mai multor state membre, pe al căror teritoriu apare o situație de criză, decid să acorde asistență sau să implementeze alte măsuri care vor fi considerate necesare pentru stabilizarea situației. Ne exprimăm recunoștința aliaților noștri pentru ajutorul oferit în timp util. Prezența misiunii de menținere a păcii a făcut
posibilă eliberarea unei părți semnificative a forțelor și mijloacelor kazahe pentru desfășurarea implicit a operațiunii antiteroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

De altfel, pe 10 ianuarie a acestui an a fost organizată prin videoconferință o sesiune extraordinară a Consiliului colectiv de securitate al CSTO. Lucrările au fost făcute publice prin mass-media. Toți șefii statelor CSTO au subliniat importanța și relevanța misiunii de menținere a păcii.

Read Entire Article