Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow

1 year ago 62

În urma expirării termenului limită pentru efectuarea unei plăţi cerute în noiembrie în contul acestei ”amenzi”, executivul comunitar urmează să identifice o sursă de finanţare de unde să retragă suma corespunzătoare, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Balazs Ujvari.

Autorităţile poloneze vor fi notificate şi vor primi un termen de 10 zile să răspundă, înainte ca Bruxellesul să treacă la reţinerea unor sume din fondurile europene.

CJUE a hotărât în septembrie să impună Poloniei o amendă de 500.000 de euro pe zi după ce guvernul de la Varşovia nu a pus în aplicare o decizie anterioară a acestei instanţe europene de a suspenda activitatea minei de lignit de la Turow şi a unei termocentrale aferente acesteia. Situată la frontiera cu Republica Cehă, aceasta din urmă a reclamat daune de mediu produse pe teritoriul său de mina din Polonia. Guvernul polonez încă încearcă să ajungă la soluţie amiabilă cu executivul ceh, care să includă şi plata unor compensaţii.

Citește și: Premierul Poloniei sfidează UE şi anunţă că activitatea minei Turow nu va fi oprită

Într-un caz separat, cu caracter politic, CJUE a decis anul trecut încă o amendă împotriva Poloniei, de un milion de euro pe zi, pentru neaplicarea unei hotărâri a instanţei europene de suspendare a activităţii unei noi camere disciplinare pentru judecători create de guvernul conservator de la Varşovia în cadrul Curţii Supreme poloneze.

Această hotărâre a CJUE a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Comisia Europeană, adâncind conflictul Bruxellesului cu Varşovia pe tema statului de drept.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ”Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză – n.red.)” din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ”fărădelegii”.

Ca urmare a acestor dispute multiple cu Polonia, Comisia Europeană nu a aprobat încă Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al acestei ţări.

Read Entire Article