CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro

1 year ago 44

Codîrlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociatiei CFA Romania declară: “În contextul creşterii substantiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească şi au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociaţiei CFA România). Mai mult, dispersia ridicată a răspunsurilor indică o incertitudine ridicată cu privire la evoluţia inflaţiei în următorul an. În concordanţă cu anticipaţiile inflaţioniste, precum şi cu măsurile de politică monetară ale BNR, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă atât de piaţa monetară, cât şi la titlurile de stat.”

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut uşor, la valoarea de 57,6 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte). Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,06%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, toţi participanţii la sondaj (100%) prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0859 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9700.

Cea mai mare parte a participantilor la sondaj, 36%, anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului va dura cel putin pana in trimestrul II al anului 2023;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,0%, iar pentru anul 2022 este 5,7%; Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,6%, iar pentru anul 2022 de 4,3%; Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52,5%;
Read Entire Article