Bitcoin: Ar putea supply-ul maxim de 21 milioane să fie schimbat?

1 year ago 49

Ce este o capitalizare de piață rigidă?

Limita rigidă a capitalizării este un parametru pe care mulți analiști îl urmăresc îndeaproape.

Limita rigidă a capitalizării de piață este stabilită de codul unui blockchain cu privire la emisia maximă totală a unei crypto-monede. O limită maximă împiedică modificarea ulterioară a numărului unităților de crypto-monedă emise. Acest sistem este considerat eficient deoarece promovează deficitul, ceea ce crește valoarea fiecărui token. De exemplu, limita maximă a Bitcoin, a fost stabilită la 21 de milioane de către creatorul ei anonim, Satoshi Nakamoto.

Deficitul absolut se referă la oferta finită, fixă a unui bun. În ideea că nu vor mai fi emise monede pentru a satisface cererea în creștere. Prin urmare, oferta este rigidă și nu poate fi modificată. Chiar dacă cererea este în creștere, nu este posibil de produs mai multe token-uri. În acest caz doar prețul poate fluctua în dependență de cerere. Bitcoin este cel mai bun exemplu în acest caz. Rata de emitere a Bitcoin și oferta limitată rămân constante, indiferent de câtă putere computațională și energie este investită în minerit. Cu toate acestea, pentru a ocoli această constrângere, trebuie de modificat specificațiile de bază a activului digital.

Aurul spre exemplu, este limitat doar în ceea ce privește energia necesară pentru a-l extrage. Dacă ar începe o mulțime de oameni să sape pentru a găsi aur, ar fi mult mai mult aur care ar inunda piața, scăzând în acest mod prețul.

Parametrul capitalizării rigide este utilizat și în timpul analizei unei oferte inițiale de monede (ICO). Pentru a evalua o posibilă achiziție, investitorii și utilizatorii trebuie să ia în considerare diverse aspecte atunci când evaluează un proiect. Capitalizarea rigidă și soft ale unui ICO sunt unii dintre cei mai cunoscuți parametri. Un plafon soft – este o sumă minimă pe care dezvoltatorii trebuie să o strângă pentru a-și lansa produsul, în timp ce un plafon rigid – este suma totală pe care o echipă speră să o strângă într-un ICO.

În timp ce limita rigidă se referă la numărul maxim de token-uri vândute în timpul unui ICO, plafonul soft se referă la suma minimă de bani pe care o poate strânge un proiect pentru a începe dezvoltarea. Ca rezultat, capitalizarea maximă este de obicei stabilită cu mult mai sus decât limita minimă, deoarece obiectivul principal a fost strângerea fondurilor.

De ce unele active digitale au o capitalizare rigidă?

O limită strictă este esențială din două motive importante – crearea unui deficit de token-uri și urmarea unei foi de parcurs prestabilite.

Primul motiv este crearea unui deficit de monede. Prima crypto-monedă din lume, Bitcoin, este atât de valoroasă deoarece are o ofertă limitată – doar 21 de milioane de Bitcoin vor fi minați vreodată. Orice proiect care încearcă să impună un plafon trebuie să urmeze aceleași principii privind cererea și oferta. În plus, integritatea și valoarea proiectului de bază vor fi protejate. Liderii de afaceri și membrii echipei, pe de altă parte, trebuie să atingă un echilibru delicat pentru a stabili corect acest număr. Valoarea monedelor scade pe măsură ce numărul lor crește și viceversa.

În al doilea rând, capitalizarea rigidă depinde în mare măsură de foaia de parcurs a proiectului. Echipa de bază a proiectului ar trebui să se clarifice cum vor fi folosiți banii strânși, deoarece în unele cazuri start-up-urile au strâns mai mulți bani decât se așteptau – din cauza că nu au stabilit un plafon rigid.

Comparația dintre supply-ul diferitor crypto-monedeComparație al supply-ului diferitor crypto-monede

Bitcoin are o capitalizare rigidă?

Creatorul anonim al Bitcoin a stabilit supply-ul maxim al monedei la 21 de milioane, oferta de Bitcoin fiind limitată.

Când a inventat moneda, Satoshi Nakamoto a stabilit o cantitate maximă de Bitcoin care ar putea exista vreodată. Numărul total de Bitcoin nu va depăși niciodată 21 de milioane. Capitalizarea rigidă este o limită maximă care a fost scrisă în codul sursă al Bitcoin și este impusă de nodurile rețelei.

Capitalizarea rigidă a Bitcoin este esențială pentru valoarea acesteia ca monedă și instrument de investiții. Bitcoin, ca și aurul și imobilele, este un bun depozit de valoare, deoarece cantitatea sa se extinde foarte lent. La fiecare patru ani, din cauza înjumătățirii, producerea Bitcoin devine mai complexă și în cele din urmă imposibilă.

 Numărul total de monede aflate în circulație Bitcoin: Numărul total de monede aflate în circulație | ycharts.com

Ar putea supply-ul maxim de Bitcoin să fie schimbat?

Prin schimbarea regulilor de bază a rețelei Bitcoin, plafonul maxim al monedelor emise poate fi modificat.

Unii sceptici Bitcoin susțin că, deoarece Bitcoin este doar un software, regulile rețelei sale pot fi modificate cu ușurință. Tot ei consideră că pe măsură ce subvenția blockului – cantitatea de Bitcoin nou creată în fiecare block – scade la fiecare patru ani, minerii ar dori să-și protejeze fluxul de venituri prin creșterea supply-ului maxim.

Într-adevăr minerii ar fi interesați să modifice limita maximă și să-și permită să genereze mai mulți Bitcoini noi. Această ajustare, totuși, nu va avea loc dintr-o varietate de motive, pe care le explic mai jos.

De ce nu se va modifica supply-ul maxim de monede emise al Bitcoin?

Capitalizarea rigidă a Bitcoin este asigurată împotriva modificărilor prin structura sa de stimulente și mecanismul de guvernare. Entitățile care guvernează setul de reguli Bitcoin au stimulente semnificative pentru a lupta împotriva unei schimbări a acestei limite din cauza arhitecturii rețelei – iar cei care doresc să o schimbe nu au putere asupra rețelei.

Stimulentele

Persoanele care au cel mai mare interes să modifice limita maximă a Bitcoin sunt minerii. Schimbarea supply-ului maxim al Bitcoin ar putea crește câștigurile minerilor pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, acest lucru ar anula unul dintre principalele argumente pentru a investi în Bitcoin: deficitul acestuia.

Dorința de a cumpăra Bitcoin pentru mulți investitori se datorează ofertei sale previzibile și fixe. Cu toate acestea, nu este în interesul minerilor să elimine motorul fundamental al valorii monedei. Deși modificarea acesteia ar putea crește veniturile în Bitcoin al minerilor, acest lucru ar duce la o scădere catastrofală și permanentă a prețului – ce va rezulta în pierderea netă a veniturilor minerilor în USD.

Minerii sunt interesați mai mult de câștigurile lor în fiat decât de veniturile lor în Bitcoin, deoarece practic toate cheltuielile – salariile, costurile cu echipamentele și facturile la energie – sunt plătite în fiat. Drept urmare, dacă prețul Bitcoin scade, minerii vor pierde bani.

Sistemul de guvernare al Bitcoin

Posibilitatea de schimbare a limitei maxime a Bitcoin a apărut datorită unor concepții greșite privind rețeaua distribuită, bazată pe consens. La moment există sute, de versiuni diferite ale codului sursă Bitcoin. De exemplu, fiecare nod din rețeaua Bitcoin rulează un software care respinge orice blockuri incorecte.

În timp ce multe noduri rulează cea mai recentă versiune a Bitcoin, unele încă folosesc versiuni și implementări mai vechi. Drept urmare, în timp ce schimbarea codului sursă al Bitcoin este posibilă, convingerea a zeci de mii de noduri să implementeze aceste modificări este mult mai dificilă.

Mai mult, minerii nu au control asupra regulilor rețelei. În schimb, minerii sunt responsabili pentru crearea de noi blockuri și validarea tranzacțiilor. Când minerii trimit un nou block în rețea, zeci de mii de noduri îl verifică în mod independent, asigurându-se că generează o cantitate adecvată de noi Bitcoini și conține tranzacții valide. Toate blockurile care încalcă aceste criterii vor fi respinse de noduri, ceea ce înseamnă că minerii nu au control asupra setului de reguli Bitcoin.

Când 95% dintre mineri au fost de acord să ridice limita dimensiunii blockurilor în 2017, în încercarea de a permite Bitcoin să se extindă – această teorie a fost confirmată de realitate. 

Citiți și: Simplu explicat: Ce este tehnologia Blockchain? Și cum funcționează?

Cum ar putea fi modificat supply-ul maxim de Bitcoin?

În teorie, modificarea plafonului maxim ar putea fi realizabil. De exemplu, mai multe entități ar trebui să lucreze împreună pentru a modifica această limită.

Dezvoltatorii ar trebui să sugereze mai întâi modificarea, apoi să scrie codul pentru a o implementa. Ar fi o dezbatere controversată în comunitate. Dezvoltatorii ar trebui să fie de acord asupra acestor îmbunătățiri înainte de a putea fi încorporate în codul sursă al Bitcoin.

Comunitatea ar trebui apoi să convină asupra unei căi de activare pentru a se asigura că rețeaua în ansamblu a trecut la noul set de reguli. De exemplu, modificarea limitei de alimentare ar necesita un hard fork – ceea ce înseamnă că toate nodurile din rețea ar trebui să accepte modificările sau să se detașeze din sistem.

Atât minerii, cât și nodurile își pot exprima acordul pentru această schimbare și doar după ce majoritatea rețelei și-a exprimat consimțământul, schimbarea poate fi realizată. Refuzând modificarea, nodurile și minerii ar opera un hard fork minoritar, păstrând rețeaua Bitcoin originală – cele două rețele urmând să concureze pentru cota de piață și rata de hash.

Read Entire Article