Ambasada SUA de la Kiev le-a cerut cetățenilor americani să se pregătească imediat să părăsească Ucraina

1 year ago 106

Misiunea diplomatică americană apreciază că situaţia securităţii din Ucraina este „imprevizibilă din cauza ameninţării crescute a unei acţiuni militare a Rusiei”.

Situaţia „se poate deteriora foarte rapid”, arată site-ul de internet al ambasadei https://bit.ly/3H932eH .

Washingtonul anunţase duminică retragerea din Ucraina a unor diplomaţi şi a familiilor acestora. Regatul Unit a luat o măsură similară luni, iar Canada – marţi. Autorităţile ucrainene au apreciat că decizia americanilor a fost „prematură” şi „excesivă”.

Miercuri, negociatori ruşi, ucraineni, francezi şi germani s-au reunit la Paris pentru a încerca să dezamorseze criza, după seria de tratative ruso-americane de săptămâna trecută.

Rusia neagă că ar avea intenţii agresive, dar a concentrat la frontiera ucraineană zeci de mii de soldaţi. Tensiunea a crescut în ultimele săptămâni, iar Occidentul se aşteaptă la o invazie rusă în Ucraina. Moscova cere, în schimbul unui pas înapoi, un angajament din partea NATO că alianţa nu se va mai extinde spre est, precum şi alte garanţii de securitate.

În 2015, Rusia a anexat peninsula Crimeea, care aparţinea Ucrainei, iar de atunci i-a sprijinit pe separatiştii pro-ruşi din estul acestei ţări.

Read Entire Article