12 tendințe în arhitectură și construcții în 2022: de la natură aproape de casă, la spațiul virtual Metaverse

1 year ago 37

Mediul din jurul nostru se schimbă, iar pandemia a venit cu o o parte din aceste contribuții. Asistăm astfel la dezvoltarea unui „inel rezidențial” în jurul Bucureștiului, se pune din ce în ce mai mult accentul pe clădiri verzi, iar tehnologia câștigă teren în viețile noastre. „Depinde de capacitatea societății și a arhitecților să ia măsurile necesare acum pentru un viitor sustenabil. Este important ca perspectiva să fie orientată către calitatea spațiilor pe termen lung și să alocăm resursele necesare” spune Elena Ștefănescu, arhitect, cofondator Studio ae, care ne prezintă aceste tendințe în arhitectură și construcții.

Tendințe în arhitectură și construcții

Estomparea graniței dintre uban și rural

Oamenii vor medii tot mai sigure, mai curate și mai verzi, atât în orașe, în suburbii cât și în mediul rural. Familiile din zona metropolitană vor prefera comunitățile suburbane și cele rurale oferă apropiere față de natură, cu terenuri și locuințe mai spațioase. Totul pe fondul numărului mare al angajaților care încă lucrează de acasă.

„Am observat în ultimii doi ani în București o mișcare semnificativă a investițiilor spre zona Ilfov, unde în prezent Studio ae lucrează la mai multe proiecte rezidențiale. Practic, se construiește și se dezvoltă accentuat un nou “inel“ rezidențial în jurul Bucureștiului. Proiecte sunt dezvoltate în Corbeanca, Snagov, Otopeni, Brănești, Cernica, Domnești și Berceni. Contează însă foarte mult și dezvoltarea infrastructurii pentru drumuri, inclusiv trotuare, și branșamentele la utilități. Și, pentru a obține o locuire de calitate, trebuie să se țină cont de necesitatea de avea școli, parcuri și spații publice, funcțiuni de relaxare și comerț”, mai spune Elena Ștefănescu.

Nu doar rezidențialul a explodat în timp de pandemie, ci și segmentul logistic. Cum stăm mai mult acasă, cumpărăturile în online au crescut, iar retailerii vor depozite mai mari și mai aproape de orașe. Astfel, peisajul multor sate și comune din jurul marilor orașe va deveni unul industrial, cu centre logistice de mari dimensiuni care modifică structura vizibilă și invizibilă a comunității. Până la finalul anului 2022, se estimează că pe zona logistică se vor construi peste un milion de mp în jurul marilor orașe precum București, Cluj, Timișoara, Oradea și Sibiu.

Clădirile devin tot mai „verzi”

Clădiri sustenabile, durabile, pasive, low energy, ecologice, verzi, NZEB, etc, sunt printre cele mai folosite cuvinte când vine vorba de sustenabilitate.  Arhitectura durabilă își propune să creeze case sănătoase, luminoase, adaptate nevoilor utilizatorilor, flexibile în timp, care să contribuie și la calitatea spațiilor publice. Un aspect principal îl reprezintă reducerea impactului negativ al fondului construit asupra mediului pe termen lung.

Eforturile arhitecților pentru a face față schimărilor climatice devin stringente începând cu proiectarea, mergând la execuție și la mentenanță. De exemplu, un material de construcție durabil este lemnul, care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și conceptul de well-being. Lemnul a fost și continuă să fie un material de construcție ecologic extrem de popular deoarece este considerat regenerabil, fiind folosit de altfel de mii de ani. Studio ae proiectează mai multe clădiri care se doresc a fi certificate la standard de casă pasivă și care sunt pe structură din lemn de tip timber frame sau Cross Laminated Timber (CLT).

Cresc bugetele de execuție

„La începutul anului 2021, când a intrat în vigoare standardul Nearly Zero Energy Building, nZEB, subiectul era dezbătut mai ales de arhitecți și ingineri. Odată cu creșterea prețurilor materialelor de construcție mai întâi la lemn și metal, și apoi la energie, tema este resimțită de toată societatea. Aceste scumpiri au generat majorarea bugetelor de investiții în 2021, uneori cu 20-25%, în funcție de stadiul lucrărilor de execuție. Creșterea prețului energiei electrice reprezintă un factor care contibuie la majorarea costurilor operaționale ale unei clădiri în timp. Inclusiv pentru clădrile destinate retailului, costurile de întreținere vor fi afectate de aceste ceșteri succesive”, mai arată Elena Ștefănescu.

Conștientizăm că resursele primare sunt limitate

Se consțientizează tot mai mult faptul că resursele primare, inclusiv terenurile și apa, sunt limitate și influențează modul de a construi. Am remarcat preferințe în creștere pentru folosirea materialelor de calitate pentru izolarea termică și fonică, a sistemelor de recuperare a căldurii, a panourilor fotovoltaice, respectiv solare, pompelor de căldură. Acestea vor avea ca rezultat economii și beneficii pe termen lung pentru mediu și îi va face pe utilizatori mai fericiți.

Aducem natura mai aproape de case

Una dintre celelalte tendințe în arhitectură este să aducem natura mai aproape de case, necesitate care s-a accentuat din 2020 pe fondul limitărilor pandemice. Legătura cu natura se realizează prin ferestrele mari, utilizarea a cât mai multă lumină naturală, amenajarea grădinilor exterioare și interioare, a curților tip patio, serelor tip terrarium, pereților vegetali, iar acolo unde nu este posibil, creșterea plantelor și arbuștilor în ghivece. Se folosesc tot mai des materiale și texturi naturale în finisajele și decorațiunile interioare în tonuri deschise „de pământ” și „naturale”.

Minimalism versus maximalism

Arhitectura minimalistă a devenit una dintre cele mai populare tendințe în arhitectură. Apărut acum mai bine de 100 de ani, acest stil de desigh arhitectural continuă să fie un răspuns valabil pentru societatea tot mai asaltată de informații. Simplitatea echilibrează complexitatea vieții cotidiene. Minimalismul se remarcă mai ales în ceea ce privește materialele folosite pentru a construi, oferirea de perspective simple, calme, care nu ne încarcă suplimentar privirea. Lumina natuală joacă un rol esențial, iar accentul se va îndepărta de la spațiile mici, subdimensionate din blocurile clasice spre spații mai flexibile în timp și adaptate nevoilor actuale, fiind una dintre tendințe în arhitectură care va conta pentru locuitori.

În 2022, vom finaliza reamenajarea propriei locuințe. De la început, una din ideile conceptului a fost să nu avem rosturi vizibile ale finisajelor. Și astfel am ales ca finisaj principal microcimentul atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți, acolo unde a fost necesar.

Stilul personal și precocuparea pentru well-being, tot mai importante

Pe de altă parte, se diluează și granițele dintre stiluri, care devin mai adaptabile stilului propriu. Amenajările interioare sunt din ce în ce mai puțin despre ceea ce este în “tendințe“ și mai mult o expresie a stilului personal și a modului în care fiecare alege să trăiască în intimitatea casei proprii. Individualitatea și flexibilitatea se depărtează de conceptul omului universal așa cum era văzut acum 100 de ani în sensul în care se pornea de la premisa că toți avem aceleași nevoi. Diversitatea este un cuvânt al prezentului și al viitorului și în tendințe în arhitectură.

Spațiul interior va căpăta amprenta familiei care locuiește prin numeroasele detalii care îi compun viața: hobby-uri, jucăriile copiilor, cărți, decorațiuni din călătorii, tablouri, electrocasnice, plante, cadouri primite, etc.

Cartierele, clădirile și casele devin multifuncționale

Pe fondul pandemiei, casele s-au adaptat pentru funcțiuni complementare: au devenit și spațiu de muncă, de socializare, dar și pentu exerciții și relaxare. Se poate spune că a apărut o preocupare arhitecturală centrată pe adaptarea stilului de viață la munca de la domiciliu, care cunoaște un impuls rapid. Izolarea spațială și fonică și alte caracteristici de arhitectură și designul de interior care îmbunătățesc confidențialitatea sunt gândite atent și personalizate, pentru a dobândi o eficiență cât mai mare.

Dezvoltările cu o singură funcțiune, fie rezidențială, fie comercială sau de office vor evolua spre funcțiuni mixte-multifuncționale. Acestea se întrepătrund și completează cu spațiile publice, parcuri, scuaruri și spații de relaxare. Cartierul viitorului tinde să fie “Orașul de 15 minute” în care totul este accesibil în proximitate. Acest oraș ia în considerare și Timpul ca resursă limitată.

Într-o lume dependentă de lucrul la distanță, suprafețele multifuncționale și acustica potrivită pentru ZOOM/TEAMS devin, de asemenea, caracteristici semnificative ale confortului și stării de bine.

Definirea unui nou spațiu – spațiul virtual Metaverse / Multiverse

Printre alte tendințe în arhitectură se numără și definirea unui nou univers, cel virtual, la care asistăm. Dacă apelăm la definiția sociologului Henri Lefebvre care înțelegea spațiul ca rezultatul interacțiunii dintre oameni, mediul virtual este de asemenea un loc de întâlnire, dar și un loc al arhitecturii. Pandemia a accentuat crearea unei societăți interconectare, The rise of the Network society, fenomen anticipat de Manuel Castells încă din anii ’90.

Ce este destul de clar este că asistăm la nașterea unei noi lumi: s-au publicat deja primele clădiri ale acestui univers.

Provocările sunt multiple: cine va construi acest metavers ? Cum va arăta? Vor exista granițe sau va fi infinit? Va fi acest univers locul în care nu vor exista limitări pentru arhitecți, și imaginația va putea crea forme nemaivăzute sau va reproduce lumea reală? Se vor crea utopii ale orașului ideal, ca în perioada Renașterii?

Tehnologia și digitalizarea sparg barierele și în proiectare

Pentru arhitecți și ingineri, vizualizarea interactivă a designului reduce distanța fizică și deschide noi oportunități. Tot mai mulți specialiști înțeleg că lumea în mișcare rapidă a realității extinse (XR) tinde să devină noul mediu de lucru în arhitectură și construcții. Utilizarea tehnologiilor VR și XR completează fluxurile tradiționale de lucru, eficientizează managementul proiectelor complexe. Plus că reprezintă și o modalitate de comunicare mai ușor de înțeles de toată echipa, inclusiv cu beneficiarul final. Testările și iterațiile devin mai simple, prezentările mai impresionante, iar aprobările mai rapide.

O întrebare deschisă pentru noul an și pentru viitor este “Cum vom folosi tehnologia nu numai cu scopul de a construi pe Pământ, dar mai ales pentru a construi în mediul virtual ?”

Utilizarea Big Data în proiectare. Internetul lucrurilor, tot mai folosit

Printre celelalte tendințe în arhitectură se numără și tehnologiile care sunt destinate să ne ajute să ne controlăm și valorificăm la maxim spațiul locuit, și care devin din ce în ce mai sofisticate. De exemplu, există tot mai multe clădiri cu senzori încorporați care reglează încălzirea sau reduc consumul de energie electrică și termică în funcție de câți ocupanți sunt într-o clădire. Se instalează aplicații care ne ajută să ne conectăm cu o clădire: chemăm liftul fără să atingem pereții, reglăm temperatura, lumina, etc. Acesta este primul layer al informațiilor. Pe baza datelor obținute din utilizarea clădirii, se pot optimiza și lua decizii obiective în proiectare pentru clădirea respectivă sau pentru următoarele clădiri similare ca funcțiuni.

Contribuție sporită la limitarea impactului schimbărilor climatice

Schimbările climatice au pus mai multă presiune asupra creșterii performanței mediului construit existent și viitor. Ca arhitecți, cu ajutorul tehnologiei, este necesar să imaginăm și să proiectăm mai bine clădirile și orașele inteligente ale viitorului, să le monitorizăm și să le evaluăm performanța, pentru a ajuta la anticiparea și prevenirea problemelor generate de mediu.

Domeniile arhitecturii și construcțiilor au sarcina să creeze clădiri mai inteligente, mai eficiente și construite astfel încât să diminueze impactul asupra mediului, să reducă consecințele fenomenelor naturale (cutremure, inundații, variații de temperatură etc) și efectul schimbărilor climatice. Nu în ultimul rând, să creeze o stare de bine celor care le folosesc.

Despre Studio ae

Studio ae a fost înființat în anul 2013 de către arhitecții Elena și Andrei Ștefănescu. Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare de la faza de evaluare & consultanță, autorizare, la cea de asistență pe parcursul execuției până la finalizarea șantierului. Portofoliul Studio ae cumulează peste 100 de proiecte finalizate, peste 60.000 mp construiți pentru mari companii precum eMag, Freshful, Soletanche Bachy, Cora, Geberit, Mega Image, Husqvarna, Gusturi Românești, StarGift.

Read Entire Article